Online terápia

online pszichoterápia

Az online terápia (ismertebb nevein skype terápia, e-terápia, internet terápia, web-terápia, teleterápia vagy cyber-terápia) a lelki egészség-megőrzésben egy viszonylag új terület, ahol a terapeuta interneten keresztül nyújt pszichológiai tanácsadást és támogatást.

A technológia előrehaladásával az online terápia ma már világszerte egy természetes és jól használható lehetőség.

Az online terápia klinikai vizsgálatok szerint ugyanúgy hatékony lehet, mint a személyes találkozás, a hagyományos személyes terápiát azonban soha nem helyettesítheti. A Covid-19 vírusjárvány eredményeképpen azonban egyre nagyobb számban vehető igénybe, ami sok ember számára nagy segítséget jelenthet.

Mivel Magyarországon jelenleg az online pszichoterápia intézménye nem szabályozott, munkánkban az Amerikai Pszichológusok Egyesülete által megfogalmazott etikai és szakmai irányelveket követjük (American Psychological Association - Guidelines for the Practice of Telepsychology).

Fontos!

Az online terápia a korlátozott lehetsőégeinél fogva az alábbi problémák esetében nem alkalmas:
krízishelyzetek, saját vagy mások életének veszélyeztetése, bipoláris zavar, súlyos személyiségzavar, borderline személyiségzavar, önsértés, skizofrénia, alkohol- és drogfüggőség.

A felsorolt esetekben problémától függően sürgősségi pszichiátriai ellátást, osztályos, rezsim-alapú kezelés vagy személyes farmako- és pszichoterápiás ellátás a javasolt.

Az online terápia előnyei

1

Fizikai távolság áthidalása

Ha olyan helyen él, ahol nincs elérhető pszichoterapeuta vagy sokat kellene utaznia egy pszichoterápiás lehetőség eléréséhez, az online terápiával a lelki egészség megtartását vagy visszanyerését célzó online terápia az ön számára is elérhetővé válik.

2

Anyanyelven elérhető a hazájuktól távol élők számára is

Ha külföldön él, de anyanyelvén szeretne terápiás szolgáltatást igénybe venni, az  online terápia erre a nemzetközi árakhoz viszonyítva jutányos áron teszi ezt elérhetővé.

3

Utazási költségeket és időt spórolhat meg

Az utazás, a sorbanállás olyan időveszteség, amelyet másra is fordíthat. Ha időhiányban szenved, az online terápiával időt nyerhet, amelyet élete sok területén hasznosíthat.

4

Fizikai korlátozottság esetén is igénybevehető

Ha mozgásában korlátozott vagy más okból otthonhoz kötött - például kismamaként – , az online terápia megfelelő alternatíva lehet.

5

Kényelem és megfizethetőség

Az online terápia Magyarországon egy külföldi pszichoterapeutával összehasonlítva jóval megfizethetőbb áron kínál minőségi szolgáltatást. Emellett az otthon kényelméből elérhető, ami a terápia szempontjából is felszabadítóbb, mint egy idegen helyen feszengeni.

Az online terápia hátrányai

1

Fizikai távolság áthidalása

Ha külföldön él, az ottani egészségügyi biztosító nem feltétlenül fedezi a hazai online terápiát. Mivel azonban különböző országokban folyamatosan változik az online terápiák jogi szabályozása, érdemes ennek esetenként utánajárni.

2

Technológiai megbízhatóság

Az online terápia szükséges technológiai és technikai tartozékai gyakran hiányosak, és nem biztosított a teljeskörű diszkréció. Mindezek ellenére a terapeuta törvényi kötelessége a személyes adatok orvosi titoktartás jegyében történő kezelése (96/2003. (VII.15.) Korm. r.).

3

Krízishelyzetek

Mivel az online terápia fizikai távolságában a krízishelyzetre nehéz gyorsan és hatékonyan reagálni, a terápia online formája ilyen helyzetek kezelésére nem megfelelő. Ha öngyilkossági gondolatai vannak vagy tragédia áldozatává vált, online terápia helyett egy, az ön közelében lévő krízisközpont szakembereinek felkeresése a lehető legjobb megoldás.

4

Súlyos pszichiátriai betegségek

Az online terápia alkalmatlan olyan súlyos pszichiátrai problémák kezelésére, mint amilyen a borderline személyiségzavar, a paranoid személyiségzavar, a kényszerbetegség, bipoláris zavar, schizofrénia vagy függőségek. Ilyen problémák esetén az egyéni vagy közösségi pszichoterápiás munka eredményesebb, amelyek az országos pszichiátriai osztályokon érhetők el.

5

Nonverbális jelzések

Az arckifejezés, a hanghordozás vagy a testtartás mindkét fél számára fontos információkat hordozhat, ami online terápiában gyakran nem jut megfelelő mértékben kifejezésre. Ez minimálisan ugyan, de befolyásolhatja a terapeuta és kliense közötti kommunikációt.

6

Korosztályi korlátozás

Az online terápia 18 éves kortól javasolt. Ez alól lehetnek kivételek, de 18 éves kor alatt a gyermek csak a szülő írásos hozzájárulása mellett vehet részt online terápiában.

Fontos

Milyen problémák esetén érdemes online terápiát igénybe venni?

 • Szorongásos zavarok: pánikbetegség, szociális fóbia, agorafóbia
 • Stresszel kapcsolatos zavarok: kiégés, alvászavar, munkahelyi konfliktusok
 • Depresszió
 • Társas illetve párkapcsolati nehézségek
 • Életvezetési nehézségek, konfliktusok kezelése
 • Önismeret – pályaválasztás előtt, erőforrásainak maximalizálása, kommunikációs készségeinek javítása stb.

Az online terápiához szükséges minimális feltételek

 • Megfelelő helység, ahol terápiás ülés közben biztonágban érzi magát
 • Megfelelő megvilágítás
 • Mikrofon és hangszóró működésének ellenőrzése
 • Megfelelő sebességű internet-kapcsolat

Jelentkezés

 • Név: *
  E-mail *
  Üzenet:

  Jelentkezése után még aznap vagy másnap felveszem önnel a kapcsolatot, megválaszolom esetleges kérdéseit, és együtt keresünk egy online terápiás időpontot.

 • Az időpont egyeztetése után küldök egy jelentkezési lapot aminek kitöltése (nem kötelező) segítséget jelenthet az első találkozásra való felkészülésemben és a probléma áttekintésében.

 • Az időpont egyeztetése után az online ülés díjának rendezése az ülés előtt legalább 24 órával történik, amelyről számlát állítok ki. A fizetéssel kapcsolatos részletek a jelentkezési lap alján olvashatók.

 • A gyógyulási folyamatot a személyes találkozások nagyban segíthetik, ezért lehetőség szerint időnként ilyen alkalmakra is sort keríthetünk.