Nehány dolog, amit tudnod kell a pszichoterápiáról

Nehány dolog, amit tudnod kell a pszichoterápiáról

Mindenki életében lehetnek időnként olyan nehézségek, amelyek megoldásához szakember segítségére lehet szükség. A fejlett társadalmakban természetes igénynek számít, ha valaki önmaga megismerésén és a problémák hatékonyabb megoldásán pszichológussal dolgozik együtt. A problémák lehetnek kapcsolati jellegűek, stressz, szorongás, életminőséget akadályozó hangulati ingadozások vagy a mások szükségleteihez való túlzott alkalmazkodás. A sikeres pszichoterápia eredménye sok esetben egy kiteljesedettebb, kiegyensúlyozottabb életminőség.

Milyen a jó pszichoterápia?

A pszichoterápiában először egy támogató kapcsolat alakul ki a terapeuta és a segítséget kérő között, majd azon fáradoznak, hogy javuljanak az egyén problémamegoldó képességei ott, ahol hiányosságokat él meg. A pszichoterápia eredményeképpen az egyén olyan új helyzetekkel is sikerrel megbírkózhat, amelyekben korábban szorongani kezdett, és amelyek aktiválták neurobiológiai riasztórendszereit. Ez nem csak a mindennapjaiban hoz változást, de az agykérgi idegsejthálózataiban tárolt problémamegoldó képességei, és egyúttal a jelzőmolekulák anyagcseréjének szabályozási mechanizmusai is normalizálódnak.

A jó pszichoterápia a probléma megoldására fókuszál (nem „csak beszélgetés”), és belátható időn belül változásokhoz segíti az egyént a mindennapjaiban.

A pszichoterápiával ellentétben a pszichofarmakonok (gyógyszerek) magát a problémamegoldó képességet nem változtatják meg. Továbbra is érintetlenül hagyják a hiányosságokat, amelyek a korábbi tapasztalatok nyomán az idegsejtekben tárolódtak (Bauer, 2002).

Hogyan keressen megfelelő pszichológust?

Ha úgy döntött, hogy pszichológus segítségét kéri, a legkönnyebb személyes javaslat útján elindulni. Ha ismer valakit, aki már járt pszichológusnál, kérje javaslatait! Részletesen utánajárhat annak, hogy milyen időközönként, milyen hosszan, és milyen munkamódban dolgoztak egy adott problémán, valamint hogy ez segített-e a változásban. Azt is járja körbe, hogy az a pszichológus, akit ismerőse választott, milyen végzettséggel rendelkezik.

Magyarországon pszichés problémákkal (depresszió, szorongás stb.) pszichoterápiás munka törvényes keretek között csak klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta vagy pszichiáter végzettséggel lehetséges. Emellett jó, ha a szakember nem a saját lakásán fogadja önt, hanem erre külön bejelentett, ÁNTSZ engedéllyel rendelkező helyen.

Ha személyes ajánlás útján senkit sem talál, a másik kézenfekvő keresési forrás az internet. Itt is jó, ha körbejárja a szakember végzettségét, hozzáértését, és azt, hogy az a módszer, amivel dolgozik, megfelel-e önnek.

Mi történik a (klinikai) pszichológussal való első találkozáson?

Az első alkalom a probléma részletes áttekintéséről szól (mióta áll fenn a panasz, milyen helyzetekben erősödik, testi egészségi állapot feltérképezése). Ehhez szükség lehet néhány kérdőív, teszt kitöltésére is. A panaszok részletes áttekintése után a diagnózis felállítása történik meg, amelynek célja a terápiás terv kialakítása, amelyet az egyén és a terapeuta együtt beszélnek meg.

Az első alkalom után mindkét fél számára hasznos, ha egy szóbeli vagy írásbeli megegyezés (szerződés) születik arról, hogy mi a terápia célja, hová szeretnének eljutni, milyen időn belül, milyen gyakori találkozásokkal.

Mennyi ideig tart a pszichoterápia?

Ez függhet:

  • a panaszok természetétől és fennálásuk időtartamától;
  • a terapeuta szakmai képzettségétől és tapasztalataitól;
  • az ön és a terapeuta elkötelezettségétől;
  • a saját otthoni környezetében kapott segítségtől.

Egy sikeres terápia tarthat néhány alkalomtól egészen évekig. Ha például pánikrosszullétektől szenved valaki, és ez nem régóta (pl. csak néhány hete) tart, a kezelés néhány alkalom után is sikeresen lezárulhat. Sajnos azonban nem minden pánikbetegség gyógyul ilyen egyszerűen, de fontos a terápiát megelőző állapotfelmérés, és a problémák fényében történő személyre szabott ütemezés együttes meghatározása.


Kép:depositphotos.com

Dr Varga Anna

Felnőtt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Egészségügyi működési nyilvántartási szám: 1165 | Adószám: 66676907-1-43 | Magyar Orvosi Kamarai nyilvántartási szám: 501064

Kognitív viselkedésterápiás végzettségét az Egyesült Államokban szerezte. Emellett a Tranzakcióanalízis, NLP, Autogén Tréning, Pszichodráma és Hipnoterápia módszerekben képződött. Főbb szakterületei: depresszió, pánikbetegség valamint egyéb szorongásos problémák, személyiségzavar.

Bővebben

ÚJDONSÁGAINK

Vess véget a szorongásnak! - Online csoport  - ABC Pszichoterápia

Vess véget a szorongásnak!
2024. április 19-től

Ha hónapok vagy évek óta szorongásos rosszullétek fogságában érzed magad, itt az ideje a változásnak!
Neked hoztuk létre azt a 6 alkalmas online csoportfoglalkozást, amelyben megtanulhatod, hogyan építsd le az egész életedet hátráltató szorongást a kognitív viselkedésterápia eszközeivel.

Online tudatos jelenlét (Mindfulness) csoport indul 2022. május 26-tól - ABC pszichoterápia

Tudatos jelenlét (MBCT)
2024. április 12-től

Csatlakozz mindfulness (MBCT) csoportunkhoz, hogy megtapasztald, mit jelent a tudatos jelenlét.
Olyan technikákat sajátíthatsz el, amelyek segítenek az önismeret növelésében, a stressz csökkentésében, a depresszió és egyéb érzelmi problémák kezelésében vagy megelőzésében, valamint a viselkedés tudatos irányításában.

Érzelmi intelligencia a munkahelyen Workshop - ABC Pszichoterápia

Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen - Workshop
2024. szeptember 20-tól

Fedezd fel az érzelmeid erejét az Érzelmi Intelligencia a Munkahelyen workshopunkkal!
Készen állsz arra, hogy átalakítsd a munkahelyi és személyes kapcsolataid, könnyebben megbirkózz az élet kihívásaival, és önmagad és mások mélyebb megértésével kezedbe vedd az érzelmeid irányítását? Jó helyen jársz!