Szerdahelyi Zsuzsanna Flóra - Iparművész, művészetterapeuta

Szerdahelyi Zsuzsanna Flóra - Iparművész, művészetterapeuta

Várja azok jelentkezését, akik nyitottak az elveszett egyensúly helyreállítására, a problémafeldolgozás, a feszültségoldás érdekében új vizuális nyelvi eszközök kipróbálására.

Az általam képviselt képzőművészet-terápiáról: Mivel a művészeti tevékenység önmagában, értelmezés nélkül is segíthet a sérülést okozó élmények feldolgozásában, számos betegség, pszichés tünet mögött meghúzódó feszültséggel teli eseménytől tehermentesíteni tudjuk a szervezetet képi áttétellel. A képalkotás nagy szerepet játszik a korai személyiség alakulásában, ezért gyakran későbbi, traumatizált alapélmények, fantáziák, álmok is csak közvetlen képi kifejezéssel jeleníthetők meg. A képzőművészet-terápia olyan pszichikus modell kialakítására törekszik, melyben az alkotófolyamat meglendítésével gyermek és felnőtt a megnyugvás, megkapaszkodás, biztonságérzet kialakulásával megtalálja a hidat önmaga és a valóság között.

Eszköze egy rendszer, amely komplex módon, kölcsönhatások sorozataként fejti ki hatását:

  • szabadsággal tölt el
  • teret ad a kreativitásnak
  • növeli az Én-erőt

Az aktív belső képeket előhívó imaginációs gyakorlatok és inspiráló ráhangolódás adnak védő teret az öngyógyító önkifejezésnek.

Tanulmányok, képzések

2007 Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és Művészeti Kar (művészetterapeuta, képzőművészet-terápiás specializáció)
1990 Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
1987 Hochschule für Angewandte Kunst in Wien (Mesterkurzus)
1984 Iparművészeti Egyetem, Halle – Burg Giebichenstein, Németország (formatervező iparművész, játéktervező szak)

Terápiás munkatapasztalatok:

2010 Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika (művészetterapeuta) - Művészetterápia alkalmazása legkülönbözőbb pszichés problémák kezelésében. Lelki problémák feldolgozásának megsegítése a pszichoterápia folyamatában a kognitiv sématerápia szerves részeként végzett művészetterápiás foglalkozásokon
2000 Egyéni- és csoportos terápiás foglalkozások különböző korosztályok számára
2000-2010 Budapesti Gyógypedagógiai Módszetani Intézmények - Művészetterápiás csoportok vezetése sajátos nevelést igénylő gyermekek részére