Depresszió és szuicid prevenció Európában

Depresszió és szuicid prevenció Európában
augusztus 6, 2017

Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ös felmérése alapján az unipoláris depresszió a harmadik munkaképesség-csökkentő tényező Európában [1].

2020-ra várhatóan a mortalitásért és képességcsökkenésért felelős leggyakoribb betegségek világszerte az ischaemiás szívbetegségek és az unipoláris major depresszió [2] lesznek.

A depresszió-okozta gazdasági és népegészségügyi terhek Európa-szerte hatékony intervenciós programok megvalósítását sürgetik.

A depresszióban szenvedők ellátásának javítása, és az öngyilkossági ráta csökkentésének céljából 2001-ben Németországban életre hívták a Nürnbergi Depresszióellenes Szövetséget, amely egy közösség-alapú, négy lépcsős intervenciós programot dolgozott ki [3]. A négy szinten történő beavatkozás:

  1. Háziorvosokkal való együttműködés;
  2. Információs és tudatosságot növelő kampány a széles közönség számára;
  3. Kiképző tréningek tanároknak, egyházi vezetőknek, idősek otthonát vezetőknek és más segítő foglalkozásúak számára;
  4. Önsegítő aktivitások kezdeményezése és támogatása.

 

A 4-lépcsős megközelítés (“stepped-care” modell)

4 lepcsos model stepped care

 

A négylépcsős modell gyakorlati alkalmazása után két évvel Nürnbergen és környékén az öngyilkosságok száma szignifikánsan 24%-kal csökkent a kontrollrégióhoz képest [4].

nurnberg negylepcsos

 

2002 óta Németországban más régiókban is sikeresen alkalmazták a négylépcsős intervenciós modellt, és ezen felbuzdulva 2004-ben 16 európai ország összefogásával létrehozták az Európai Depresszióellenes Szövetséget (EAAD).

Az EAAD kezdeményezését az Európai Bizottság "a legjobb gyakorlati példaként" említi a 2005-ös lelki egészségügyi stratégiáról szóló dokumentumában [5].

Az OSPI EUROPE a fenti kezdeményezések folytatásaként megalakuló kutatói projekt. Célja az öngyilkosság megelőzését bizonyítékokon alapuló (ún. evidence-based) módszerekkel és eszközökkel támogatni [6].

A PREDI-NU 2011-2014-ig tartó projekt célja egy olyan internet-alapú, vezetett önsegítő eszköz fejlesztése volt, amely az enyhe és közepes depresszióban szenvedők számára nyújt terápiás segítséget [7,8].

Az iFightDepression önsegítő eszközről bővebben itt olvashat.


Forrás:
[1] Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators*(2015). The Lancet.
[2] Murray, CJL, Lopez, AD (1997): Lancet: 349, 1498-1054
[3] Hegerl, U, et al. (2013): Alliances against depression – A community based approach to target depression and to prevent suicidal behaviour. Neurosci. Biobehav. Rev. http://dx.doi.org/10.1016/j.neubiorev.2013.02.009
[4] Hegerl U, Althaus D, Schmidtke A, et al. (2006): The alliance against depression: 2-year evaluation of a community-based intervention to reduce suicidality. Psychol Med 36:1225,.
[5] Green Paper 'Improving the mental health of the population: Towards a strategy on mental health for the European Union'. European Commission, 2005.
[6] http://depressziostop.magtud.hu
[7] http://www.eaad.net/mainmenu/research/predi-nu/
[8] https://ifightdepression.com/hu/

Varga Anna

Felnőtt klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Egészségügyi működési nyilvántartási szám: 1165 | Adószám: 66676907-1-43 | Magyar Orvosi Kamarai nyilvántartási szám: 501064

Kognitív viselkedésterápiás végzettségét az Egyesült Államokban szerezte. Emellett a Tranzakcióanalízis, NLP, Autogén Tréning, Pszichodráma és Hipnoterápia módszerekben képződött. Főbb szakterületei: depresszió, pánikbetegség valamint egyéb szorongásos problémák, személyiségzavar.