Dr Sinkovics Péter

Dr Sinkovics Péter

Háziorvostan, pszichoterapeuta szakorvos, biofeedback-tréner

Munkám során autogén tréning, kognitív viselkedésterápiás, személyközpontú, hipnoterápiás, valamint biofeedback módszereket használok.

Háziorvosként és pszichoterapeutaként jól látom az összefüggéseket a betegségek testi és lelki okai között. Magánrendeléseimen előnyben részesítem a "szelíd" gyógymódokat. Természetesen sok esetben elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, de a pszichoterápiás és a Magyarországon még nem túl elterjedt biofeedback kezelések bizonyítottan hatékony, nem gyógyszeres kezelési alternatívát jelenthetnek számos betegségben, állapotban.

január 23, 2015

EMG - elektromiográfia

Az elektromiográfia az izmok elektromos tevékenységének műszeres vizsgálata.

Biofeedback-készülék használatával ez az információ csatolható vissza. A tréning elsődleges célja az izomzat nyugalmi tónusának csökkentése. A módszer kiválóan alkalmas feszültségekből, stresszes állapotokból eredő váll, nyak, hát, deréktáji, homlok- és állkapocstáji izomfájdalmak, feszülések kezelésére.

A tréning elején a páciensek általában rosszul becsülik meg izomzatuk tónusát. A fokozott izomfeszülést sokszor csak akkor veszik észre, amikor az már fájdalmakkal jár. Gyakran néhány kezelés elég hozzá, hogy valaki izomzatának feszülését jól megbecsülje. A mindennapokban ez azt eredményezi, hogy a feszülő izomzatot hamarabb, még a fájdalmak megjelenése előtt érzékeljük, és viselkedésünket megfelelően módosíthatjuk, a tanult ellenintézkedéseket megtegyük.

Egy kezelés időtartama 30-60 perc, hogy hány kezelésre van szükség, az nagyban függ az adott problémától, egyénileg határozzuk meg.

A EEG-biofeedback, más néven neurofeedback az agyi aktivitás visszacsatolása, melyet EEG (elektro-enkefalográf) készülékkel mérünk. A módszer kiválóan alkalmas fejfájás, migrén, krónikus fájdalmak, szorongás, depresszió, függőségek, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), tanulási zavarok, viselkedési zavarok (pl. dühkitörések) kezelésére.

Számos érv szól alkalmazása mellett egészséges embereknél is: alkalmazásával nő a kreativitás, javul a koncentrációs készség, hatékonyabbá válik a tanulás, javul a memória. Sportolók, nagy megterheléssel járó szellemi munkát végzők, előadóművészek, magas beosztásban dolgozó vezetők részére dolgozták ki a csúcsteljesítmény-tréninget.

A tréning során a páciens fejére elektródákat helyezünk, melyek az agy elektromos aktivitását mérik. A páciens egy monitoron nézett video, vagy animáció szabályozásán keresztül tanulja meg agyhullámainak a megfelelő cél elérése érdekében történő módosítását.

A kezelések általában heti két alkalommal történnek, az ülések hossza 30-60 perc.  Általánosságban elmondható, hogy 20-40 alkalom szükséges a tünetek tartós javulásához. Mind az ülések hossza, mind a terápia időtartama természetesen eltérhet ettől az adott tüneteknek, EEG-eltéréseknek, kitűzött céloknak megfelelően. Változás, a tünetek javulása általában az első és a tízedik ülés között tapasztalható, de célszerű a kezelést addig folytatni, amíg a javulás stabilizálódik, ez szokásos esetben harminc kezelés után szokott bekövetkezni. Az első alkalommal a fejtető több pontjára felhelyezett elektródákkal mérjük az agy elektromos aktivitását, feltérképezzük az EEG-eltéréseket. Ekkor készül a tüneteknek, panaszoknak, esetleges EEG eltéréseknek, kitűzött céloknak megfelelő egyénre szabott terápiás terv. Az első alkalomra, ha vannak korábbi orvosi leletei, kérjük, hozza magával!